Folkungavallen är ett spännande projekt som har påverkats av både pandemi och kriget i Ukraina. En förändrad omvärld liksom politiska vindar har påverkat projektet på flera sätt och tvingat kommun och byggaktörer att tänka om för att hitta nya lösningar och vägar framåt.
Vi vill tacka talarna David Kjellgren, en av kommunens projektledare för bebyggelseetapp 1 för Folkungavallen, Peter Nilsson, projektchef för parkeringshuset Neptunus och Ulf Johansson Lorin, verksamhetsstrateg på kommunens stadsmiljöavdelning för att ni tog er tid att dela med er av era kunskaper och erfarenheter vid utvecklingen av Folkungavallen vid Stadsbyggnadsforum sommaren 2023.
David berättade om hur projektet vuxit fram. Från början genomfördes parallella uppdrag där Tovatts bidrag ”vann”, men i slutändan behölls endast en mindre del av Tovatts förslag. Utredningsarbetet fortsatte och när Folkungavallenprojektets lotter i etapp 1 skulle delas ut fick aktörer som presterat väl i Vallastaden förtur medan resterande lotter fördelades genom en markanvisningstävling.
Projektet fick en ambitiös tidplan som inte gick att hålla av flera skäl, bland annat på grund av pandemin med skenande byggkostnader och Ukrainakrigets inverkan på bostadsmarknaden. En ny tidplanen togs fram och utbyggnadsordningen justerades för ökad flexibilitet. Utbyggnaden kommer bli mer långvarig och mindre koncentrerad i området, med risk för mer utspridda störningar och andra följdeffekter för såväl byggaktörer, kommun som gemene man.
Kommunen gläds över att flera aktörer, trots utmanande förutsättningar, har viljan att komma i gång med byggandet redan i år samt att etapp 2 är i startgroparna.

Peter pratade om parkeringshuset Neptunus som ska tillgodose hela Folkungavallens parkeringsbehov. Han berättar att förslaget fick arbetas om för att det inte överensstämde med detaljplanen men även för att försöka hitta sätt att minska kostnaderna och effektivisera processen när omvärlden gjorde sig påmind. Utöver detta fanns en mängd faktorer som påverkade och i vissa fall låste utformningen. Parkeringshuset är idag i drift, men då övriga bostadsbyggen och simhallen blivit försenande så har detta i sin tur påverkat täckningsgraden i parkeringshuset och därmed intäkterna till Sankt Kors. Även den planerade livsmedelsbutiken i parkeringshusets bottenplan har på grund av den förändrade utbyggnadsstrategin och förseningarna valt att skjuta fram sin öppning.

Ulf belyste projektet ur ett politiskt perspektiv med fokus på ny simhall och utomhusmiljö för bassänger etcetera. En politisk beredningsgrupp med en representant från respektive parti skapades i syfte att möjliggöra en gemensam väg framåt i utvecklingen. Stadsmiljöavdelning fick uppdraget att utreda placering av simhall, bassänger och badsjö och gick vidare med ett av förslagen. I detta förslag skulle badsjön kombineras med öppen dagvattenhantering för att ta hand om dagvatten från stora delar av innerstaden. Denna inriktning hölls fram till 2022 när ett nytt styre tog över och ett nytt uppdrag kommunicerades - en ny strategisk utredning med fokus på ekonomi, juridik och funktionalitet. Det nya styret vill se om det var möjligt att skapa en större badsjö genom att leda dagvattnet genom kulvertar i marken. Arbetet har påbörjats och i detta kommer tre alternativ att belysas; nollalternativet (förslag före val 2022) som konsekvensbeskrivs samt två förslag med kulvertlösning. I det ena förslag utreds ett helt nedgrävt dagvattensystem och i det andra ett delvis nedgrävt dagvattensystem (kulvert enbart under Hamngatan). Utredningen ska bli klar under året och tjänstemännen avser inte förorda något av förslagen, utan det kommer vara upp till politiken att fatta beslut om badanläggningens framtid.

Vi vill tacka alla som deltog på träffen och rikta ett extra stort tack till våra hörnpelare som gör Stadsbyggnadsforum till en verklighet!

Vi är glada att så många av er kunde delta och hoppas att vi ses nästa gång, så håll utkik för kommande träffar! 
Anmäl dig till Stadsbyggnadsforums nyhetsbrev så kommer information om framtida träffar direkt till din inkorg.
 

Stadsbyggnadsforums hörnpelare
Stadsbyggnadsforum anordnas av Aurum fastighetsutveckling
© 2023 Stadsbyggnadsforum